ciekawe przemyślenia

Blog

Jaką drogę pokonują frytki ?

o złotych ziemniaczkach

Nic dziwnego, że każdy powie, że w restauracji są pyszne frytki jeżeli pochodzą one z prawdziwych ziemniaków z lokalnych upraw a do tego smażone są zawsze na świeżym oleju. To nic skomplikowanego a jednak ta dbałość o te parę szczegółów gwarantuje wielki sukces.

Same ziemniaki muszą spełniać określone normy dlatego też wykorzystywane są konkretne gatunki takie jak Russet Burbank, Russet Ranger, Umatilla Russet i Shepody. W każdym kraju są delikatnie inne metody dostarczania ich do restauracji ale głównie wygląda to tak, że zbierane uprawy są oczyszczane, krojone i wstępnie podsmażane w specjalnej mieszance olejowej. Następnie aby zachować swą świeżość są bardzo mocno chłodzone i transportowane do zakontraktowanych restauracji. Nie pokonują one dystansu kilku państw tylko dystrybuowane są lokalnie co na pewno znacznie wpływa na ich świetny smak. 

więcej ciekawostek

znajdziesz na